Aquest article pretén explicar de forma senzilla què són i com funcionen els Servidors de DNS, i oferir un petit recull de Servidors públics i gratuïts que podem utilitzar com a alternativa als proporcionats pel nostre proveïdor d’Internet.
Però primer de tot, què vol dir això de DNS? El “Domain Name System” és el sistema que facilita a qualsevol ordinador trobar la informació associada al nom d’un domini d’Internet. Val a dir que el “Sistema de Noms de Domini” (traducció al català, fem país ;) ) és un sistema de bases de dades distribuïdes i interconnectades amb una arquitectura d’arbre. Per tant la base de dades no està en un sol ordinador si no que la formen molts ordinadors interconnectats jeràrquicament. I aquests ordinadors són els anomenats Servidors de DNS.
L’ús més freqüent i conegut és el de relacionar un nom de domini amb la IP d’un ordinador concret. Explicat de forma senzilla: quan posem una URL al navegador, aquest es connecta amb els Servidors de DNS que tenim configurats a l’ordinador (normalment els que ens proporciona el nostre proveïdor de connexió a Internet), i aquests fan la cerca i ens retornen la IP de l’ordinador que conté la web.
Els Servidors de DNS tenen dues parts. Per una banda el servidor de noms, que és la taula que relaciona un nom (domini) amb una IP. I per l’altra, un “resolver”, que s’encarrega de llançar peticions a altres servidors de noms de rang superior en cas de no trobar la resposta en el propi.
Abans he escrit que els Servidors de DNS on ens connectem, són normalment els proporcionats per el nostre proveïdor d’Internet. I m’agradaria aclarir-ho perquè és la raó per la qual estic escrivint aquest article.
El nostre proveïdor d’Internet (ISP, Internet Servide Provider) ens proporciona uns Servidors de DNS, i a vegades aquests no ens donen un bon servei, ja sigui perquè presenten incidències, ens alenteixen la navegació, o si tenen un sistema de memòria cau (memòria que emmagatzema les webs més visitades) no retornen les pàgines web actualitzades, ja que no ens mostra la web del servidor que la conté, si no la que té emmagatzemada en memòria.
Bé doncs al que anava, si tenim problemes amb els Servidors de DNS del nostre ISP, sempre podem provar de configurar-ne uns altres, al nostre ordinador, o al nostre “router”. N’hi ha molts de lliures i gratuïts, que ofereixen un molt bon servei a vegades millor que els dels ISP’s habituals.
Llistat de Servidors de DNS públics i gratuïts.
- Google Public DNS : 8.8.8.8 i 8.8.4.4 Servidors de DNS gratuïts amb els quals Google assegura que tindrem una navegació més ràpida.
- OPEN DNS : 208.67.222.222 i 208.67.220.220 Servidors de DNS dels més utilitzats.
- Level 3: 4.2.2.1, 4.2.2.2, 4.2.2.3, 4.2.2.4, 4.2.2.5 i 4.2.2.6 Servidors de DNS més ben valorats
Hi ha també Servidors de DNS que es caracteritzen per filtrar webs amb contingut pornogràfic o maliciós. Com ara els de:
- ScrubIT (67.138.54.100 i 207.225.209.66)
- Norton ConnectSafe (198.153.192.40 i 198.153.194.40 …) Servidors de DNS amb diferents nivells de seguretat
- Comodo Secure DNS (8.26.56.26 i 156.154.70.22. )
I n’hi ha molts més que els podreu trobar buscant una mica per la xarxa.